keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Now in Bloom! Zygopetalum

Now in Bloom! -otsikon alla esittelen juuri kukkivan tai muutoin kukoistavan huonekasvini. Orkideainnostukseni myötä päivitykset tulevat todennäköisesti olemaan orkideapainotteisia. Mukavia luku- ja katseluhetkiä!Zygopetalum


Zygopetalumit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta ja suurin osa lajeista esiintyy Brasilian alueella. Zygopetalum lajikkeita on alle 20 ja ne kasvavat eri olosuhteissa, epifyytteinä puiden oksilla, kalliolla tai maassa kuten zygopetalum triste. Zygoilla on ns. mukulavarsi, josta uudet kukkavanat kasvavat samaan aikaan uusien versojen kanssa. Mukulat toimivat kasvin ravinne ja vesivarastoina.

Kasvaakseen zygot tarvitsevat paljon valoa, siksi olisikin hyvä sijoittaa ne kukkavalon alle pimeiden talvikuukausien ajaksi. Keväällä ja kesällä kasvia tulee kuitenkin suojata liian polttavalta auringolta tai liialta valon saannilta. Mikäli kasvi saa liikaa valoa, muuttuvat sen lehdet kellertäviksi. Tumman vihreät lehdet puolestaan kertovat vähäisestä valon saannista (toisin kuin yleisimmillä muilla huonekasveilla). 

Ihanteellinen lämpötila zygoille on päivisin 21-27 astetta ja yöllä 6-8 astetta. Ne kuitenkin sietävät hyvin myös tasaista huonelämpöä ja pärjäävät kesäisin myös ulkosalla. Ne kuitenkin hyötyvät huoneilman kosteutta korkeammasta ilmankosteudesta (n. 60-70%) ja menestyvät siksi erityisen hyvin viherhuoneessa.

Zygot voivat kukkia mihin aikaan vuodesta tahansa, eikä niillä ole niin kutsuttua lepokautta. Siksi kasvin kastelu ja lannoitus tulisi olla tasaista. Kun kasvin kasvualusta alkaa kuivahtaa kastele kasvualusta läpikotaisin esim. ämpärissä niin että vesi valuu kasvualustan läpi ja ulos ruukusta. Näin kasvin juuret eivät jää seisomaan veteen ja samalla ylimääräiset lannoitesuolat huuhtoutuvat pois kasvualustasta, sillä zygot ovat herkkiä erilaisille suolakertymille. Siksipä niitä kannattaakin lannoittaa vain hyvin miedolla orkidealannoiteliuoksella n. kerran viikossa. 
-

In short: The zygopetalums are originally from South America and most are found in Brasil. The species grow in different materials from terrain to rock and tree branches. Zygopetalums enjoy high air humidity (approx 60-70%) and consistent watering and fertilizing when growing but don't tolerate to have wet feet so don't let it stand in water. They need lots of light but not direct sun. The ideal temperature is 21-27 celsius by day and 6-8 celsius by night. The hybrids tolerate also room temperature all day round. 


Tällä hetkellä aitiopaikalla, ikkunan edessä kukkii maaliskuun alussa hankittu zygopetalum hybridi. Kasvin kolmessa kukkavanassa on yhteensä 12 noin kuusisenttistä, violettitäplikästä kukkaa. Neljäskin kukkavana oli tulossa, mutta se alkoi kuivaa kesken kasvun ja otin sen siksi pois. Nuorin kukkavana taisi hermostua muutosta kaupasta kotiin. Kukat eivät tuoksu juuri miltään, mutta ajoittain iltaisin olen huomannut kevyen jokseenkin kemiallisen oloisen tuoksun. Tuoksu on kuitenkin niin hentoinen ettei se ole häiriöksi. Minulla on myös toinen zygohybridi, joka kukki jo aiemmin alkuvuodesta (katso tammikuun päivitys Scent of an Orchid) tuossa, zygopetalum tristen näköisessä hybridissä on todella ihana hyasinttia muistuttava voimakas tuoksu. Tuossa kasvissa on tällä hetkellä uusi verso kovassa kasvussa, joten ehkä voimme odotella kukkia jossain vaiheessa tämän vuoden puolella. 


-


Now my zygopetalum is in flower. It has twelve colourful 2,5 inch flowers in three different flower spikes. There was even fourth spike growing but it suddenly started to dry before the buns appeared so I cut it away. Never the less the plant looks glorious. The flowers doesn't have odour but at times I recognize light almost chemical scent but fortunately it isn't that strong. Compared to my other smaller zygopetalum orchid which I presented in January and which had a wonderful perfume kind of scent this plant is less perfumed but even more colourful.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti