lauantai 29. syyskuuta 2012

Peat Moss - Rahkasammalta varastoon


Peat moss (in front)


Nyt on oiva mahdollisuus kerätä talven varalle hyvä varasto rahkasammalta, jonka ylivertaisista ominaisuuksista olen viime aikoina itsekin vakuuttunut! 

Orkideaharrastajakonkarit ovat kertoneet että tuoreilla rahkasammalen latvoilla on orkideoitten kasvualustassa lähes antiseptinen ominaisuus. Siinä on siis hyvä mm. juurruttaa kasvien jakopaloja tai huonossa kasvualustassa juurensa menettäneitä kasveja. Mutta koska rahkasammal maatuu muita yleisimpiä kasvualustamateriaaleja nopeammin, sammalta sisältävä kasvualusta tulee myös luonnollisesti vaihtaa useammin kuin esim. kaarnamurske. Sammal pidättää myös enemmän kosteutta kuin muut materiaalit, joten se tulee huomioida somivaa istutusmateriaalia sunniteltaessa.

Kun kauhukseni huomasin keväällä hankkimani venuksenkenkä Rosy Dawn:n taimen hiljalleen näivettyneen kesän aikana, kaivoin sen pari viikkoa sitten ulos ruukustaan huomatakseni että enää kaksi sen juurista oli kunnossa. Siispä laitoin taimen kaksine juurineen rahkasammaleen kera pienehköön saviruukkuun, jonka pohjalle leikkasin (reiän päälle) ohuen kerroksen oasis-sientä kosteutta pidättämään. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin huomaan taimen tyveltä työntyvän esiin pieniä karvaisia juuren alkuja! Ehkä taimi vielä pelastuu.:)

Rahkasammalta kerätessä kannattaa leikata sammalesta tuoreet ja puhtaat latvat mukaan ja ottaa materiaalia vain säästeliäästi samalta mättäältä, jotta sammal elpyy "harvennuksesta" kivuttomasti. 
Sammal tulee myös huuhdella ja putsata tarkasti ylimääräisestä roskasta ja salamatkustajista ennen kukkaruukkuun laittoa, jotta ikäviltä yllätyksiltä esim etanoilta ja hyönteisiltä, vältyttäisiin.

PS: Muistattehan että rahkasammalen keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiimme, joten ennen kun lähdette suolle tai metsään etsimään sammalta muistattehan kysyä maanomistajalta siihen luvan. Jos metsään ei huvita lähteä saattaa syys- ja talvikuukausina rahkasammalta löytää myös kukkakaupoista.

-

Peat moss is very known of it's antiseptic properties and also orchid enthusiasts have recognized this. Peat moss is a great material for example to cure plants that have lost their roots in old bad planting mix material. 

We are lucky to have this moss growing so widely here, but we have to remember that a permission from the land owner is required to collect fresh moss from wild. Fresh peat moss is sometimes also available from flower shops in the autumn and winter months.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti