lauantai 23. kesäkuuta 2012

Kruunutikankontti - Cypripedium Reginae

Viime viikolla pohdiskelin olisiko aika siirtää osa trooppisista orkideoista kesäksi ulkohoitoon. Samalla mieleeni juolahti ottaa selvää olisiko meidän kukkakaupoissa Suomen ulko-olosuhteisiin sopivaa puutarhaorkideaa tarjolla. Saihan niitä hiukan etsiä, mutta etsinnän tulos oli todella ilahduttava. Ei mitään pikkuruisia taimen alkuja vaan ihania kukkivia puutarhaorkideoita saa näköjään myös meidän kukka- ja puutarhaliikkeistä. Tämän Pohjois-Amerikan luonnossa esiintyvän lajikkeen, Cypripedium Reginaen (kuningatar) puutarhataimen löysin Viikin KaivoKukasta. Toinen löytöni oli Cypripedium Kentucky, jonka nimi kertoo hyvin sen kotiseuduista. Ongelmallista on vain saada selville miten näitä ihanuuksia kasvatetaan ja millaiseen istutusmateriaaliin nämä tulisi istuttaa. Etsin tietoa kotoa löytyvistä orkideayhdistyksen Orkidea-lehdistä ja tässä mitä sain selville vuoden 2008 2. ja 6. numeroista. 


Tuula Hulkkonen kirjoittaa 2. numerossa kruunutikankontin kasvavan Pohjois Amerikassa paljon Suomen sääolosuhteita muistuttavissa olosuhteissa. Reginae kasvaa Kanadan New Foundlandista USA:n Minnesotaan ulottuvalla vyöhykkeellä ja on saanut Minnesotan kansalliskukan tittelin. Kasvin luonnollinen kasvuympäristö on pääasiallisesti kosteaa metsämaastoa, jonka vuoksi istutuspaikaksi kannattaa valita puolivarjoisa ja kosteahko kukkapenkki. Reginae on myös hyvin talvenkestävä ja sen tulisi selviytyä jopa ankarastakin 15-30 asteen pakkasesta jos sen päällä on riittävä lumipeite. Harrastajat ovat kuitenkin kertoneet suojaavansa kasvia ainakin ensimmäisten talvien ajan mm. styroxilla ja lapioivan vähälumisina talvina lunta sen suojaksi.

Talven väistyttyä kasvi kasvaa 30-90cm korkuiseksi ja kukkii kesä - heinäkuussa upein puna-valkoisin kukin. Kukintoja kukintovarressa on usein yksi, mutta niitä voi olla myös kaksi tai jopa kolme. Kukinnon kontti on vadelmanpunainen ja sepalit ja petalit ovat lumivalkeat. Oman kasvini kukinnon halkaisija on n. 6-7cm ja kukintovarren korkeus n. 40cm. Ei mikään hujoppi siis.

Hankittaessa kukintaikäisenä kasvi maksaa muutaman kympin, joka on ymmärrettävää, sillä kasvi kukkii vasta n. 16 vuoden ikäisenä, kuten 6. numerossa Oili Pentinsaari mainitsee. Kasvi saattaa kuitenkin hyvässä hoidossa elää jopa 50 vuotiaaksi, joten ei tarvitse pelätä että sijoitus menisi hukkaan. ;)

Kruunutikankontin voi kuulema istuttaa joko maahan tai ruukkuun, jossa sen voi siirtää viileään talvea suojaan. Itse päätin kokeilla ruukkuistutusta. Nyt vain olen pohtinut mikä olisi paras istutusmateriaali tälle kasville. Ensimmäiselle reginaelleni sekoitin kasvualustan puutarhamullasta, kevytsorasta ja kaarnamurskeesta, sekä lisäsin sekaan hiukan hiiltä "mausteeksi". Katsotaan kuinka näillä pärjätään. 

Löysin jälkikäteen myös Arno Kasvin vinkin laittaa kasvualustaan sarvilastua ja kalkkia, jopa kalkkikiveä. Joten täytyypä siis lähteä hankkimaan näitä materiaaleja seuraavaa istutettavaa varten.

Olisi hauska kuulla millaiseen alustaan olet istuttanut oman cypripediumisi tai muun puutarhaorkideasi? Sekä millaisia kokemuksia näiden kasvien kasvatuksesta on kertynyt? Tervetuloa kirjoittamaan vinkkejä kommentteihin.:)

-

I bought my very first garden orchid cypripedium reginae, a week ago and I’m now wondering how to care for it. If you have good tips about how to plant, fertilize and water this wonderful orchid I would appreciate some good advice. You are welcome to post comments. Thank you!
1 kommentti: