sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Promenaea "sunshine"
Tulipa tehtyä kiva löytö kukkakaupasta! :) Minulle tuntematon, kompaktin kokoinen, Promenaea -orkidea suorastaan tuijotti minua myyntitiskiltä, joten ei muuta voinut kuin ostaa. Olen mieltynyt keltaisiin, vihertäviin ja valkoisiin kukkiin, joten sanoisin tämän olevan ns. minun näköiseni kukka. :D

Kasvi on istutettu muoviruukkuun sammaleeseen ja tiheän kasvuston korkeus on bulbeineen ja lehtineen n. 12cm. Lehdet ovat n. 10cm korkuiset sekä mattapintaiset ja sinertävän vihreät. Lehdet kasvavat peukalon pään kokoisen bulbin kärjestä. Lyhyehköt kukintovarret, joissa on usein kaksi kukkaa, ilmaantuvat puolestaan bulbin tyveltä ja nuokkuvat vienosti alaspäin. Noin 4cm leveät kukat ovat iloisen keltaisia ja niiden nielu on tumman ruskea ja kukan keskiön liepeillä saattaa myös esiintyä ruskeita pisteitä.

En ole törmännyt aiemmin Promenaea-orkideoihin, enkä tunne niiden alkuperää ollenkaan, joten turvauduin tietolähteissäni Sirkka Talvimon Orkideayhdistyksen sivuille Promenaea Xanthinasta kirjoittamaan tietoon, joka todennäköisesti pätee hyvin myös tämän kasvin alkuperään ja hoitoon. Epäilen että Xanthina on toinen oman Promenaeani "vanhemmista" jossei peräti aivan sama kasvi. Jälkimmäistä linkkiä klikkaamalla pääset Talvimon alkuperäiseen tekstiin. Referoin siitä tähän hieman:

Promenaea Xanthina on kotoisin Brasiliasta, jossa se kasvaa vuoristossa puiden alaoksilla. Se saattaa kukkia useamman kerran vuodessa ja kukat kestävät noin neljä viikkoa. Kasvi kasvaa nopeasti ja vaatii sen vuoksi usein uudelleenistutusta isompaan ruukkuun tai jakamista.
  Kasvia on mahdollista kasvattaa ikkunalaudalla, jossa se vaatii ympäri vuoden melko lämpimät olot, yli 20 astetta. Lämpötilanvaihtelusta yön ja päivän välillä on hyötyä. Juurille on oltava tarjolla kosteutta ympäri vuoden, joten kasvualustan ei kannata antaa kuivua täysin kastelujen välillä. Tasaisen kosteuden aikaansaamisessa helpottaa että kasvualusta sekoitetaan esim. hienojakoisesta kaarnasta, hiilestä, lekasorasta ja sammalesta.

Tämän "sunshine"-kukan myötä aurinkoista sunnuntaita!

-

I found this sweet looking Promenaea orchid from my nearest flower shop. I just couldn't resist it.:) I have never seen one just like this before.
This compact sized orchid is planted in moss into a small plastic pot. The whole plant is only 12cm high and it grows very densely. The flower stems normally seem to have  two flowers which sway gracefully. 
I found out from the Finnish Orchid Societies web site that this plant, or it's "parents" are originally from Brazil, South America and it's quite easy to grow even on a windowsill. It needs to be kept moderately moist, warm and protected from straight sunlight. The plant can flower several times in a year and the lovely yellow flowers last up to four weeks. 

With this flower I wish sunny sunday to you all!


1 kommentti: