torstai 17. toukokuuta 2012

Repotting


ToolsViime viikolla orkideayhdistyksen kuukausikokoontumisen yhteydessä järjestettiin basaari, jossa oli mahdollisuus niin ostaa orkideoita muilta harrastajilta kuin myös myydä omia kasveja ja jakotaimia. Itse tein muutamia mukavia venuksenkenkälöytöjä: Paphiopedilum Deperle, Paphiopedilum Rosy Dawn ja Paphiopedilum Ho Chi Minh. Viimeisten taimet olivat kuitenkin vielä niin nuoria että todennäköisimmin kuvia kukista saamme vielä odottaa pitkään. Lisäksi myös yhteistilauksen kasvit olivat saapuneet ja sieltä minulle kotiutui oikein komea Paph. Maudiae. Uusien kasvien myötä edessä oli parin kohdalla myös juurien katsastus, kasvualustan vaihto ja uudelleen istutus.
Tässä vähän työvaiheista:   


-


Today I repotted my new Paphiopedilum Deperle and Paph. Maudiae. 
Here is what I did:


Kasvualustamateriaaleja ja MOSA Interiorin kivat ruukut

1.

Tässä materiaalit, joista sekoitin kahdelle istutettavalleni: Paph. Deperlelle ja Paph. Maudiaelle uuden kasvualustan. 

Vasemmalta oikealle: männyn kaarnaa, perliittiä, lekasoraa ja edessä puuhiiltä. 
Männyn kaarna ja lekasora antavat ilmavuutta, perliitti sekä hiili sitovat kosteutta. Hiili on myös steriiliä ja pitää sienitaudit loitolla. Ruukun pohjalle lisäsin myös hiukan saviruukun palasia salaojitukseksi.

-

Here's the materials I used in my potting mix. From left to right: fir bark, perlite, leca gravel and tree coal. In the bottom of the pot I also put some clay pot bits and pieces to keep the water running out from the pot.


Läpinäkyvän ruukun alle oli muodostunut komea sammalmatto.

2.

Hieman kostutettuani vanhaa kasvualustaa, kumosin kasvin ulos vanhasta ruukustaan. Sitten eläviä juuria varoen poistin suurimman osan vanhasta ruukun täytteestä. 

-

After applying some water in the old pot I took all the old medium off. I found some nice moss growing in the old pot. 
3.

Kun helposti irtoava osa kasvualustasta oli poistettu, jäi osa kaarnan ja hiilen kappaleista edelleen kiinni kasvin juuriin. Jotten vahingoittasi elinkelpoisia juuria, laitoin kasvin juuret sadevedellä täytettyyn lasipurkkiin kylpyyn, jotta juuriin takertuneet kaarnan palaset irtoaisivat. 
-
To clean the roots I gave them a good bath in rain water.


4.

Juurten kylvettyä putsasin ne ja napsin kuolleet juuret saketööreillä pois. Kuolleet juuret olivat onttoja ja hauraita.
-
Then I cut all the bad roots away with sterile scissors.


5.

Seuraavaksi laitoin muoviruukun pohjalle ruukun palat ja hieman muista edellä mainituista aineksista sekoitettua kasvualustaa. Seuraavaksi asettelin kasvin juuret ruukun sisälle ja täytin raot seoksella kasvin aiemman kasvukorkeuden tasolle ja kastelin ruukun sisällön läpikotaisin ja annoin veden juosta ruukun läpi. (Aluslautaselle ei saa jäädä vettä ;)
Viimeisenä sujautin muoviruukun runolliseen päällysruukkuun.
-
Last I put the pot pieces in the bottom of a plastic pot and applied some new medium. Then I arranged the roots in and filled the rest of the pot with the medium. Last I watered the pot well and let the water run through.
Et voilá! :)Tässä valmis istutettu kaksikko ilta-auringossa. 


Tässä pari kuvaa istuttamieni kukkien lajitovereista keväiseltä Tallinnan-retkeltä.Paphiopedilun Maudiae


Paphiopedilum DeperleEi kommentteja:

Lähetä kommentti